Cele mai citite
 


FACIAS contestă în instanţă legalitatea impozitării pensiilor cu 5,5 %
marţi, 18 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a acţionat în instanţă Guvernul, la Curtea de Apel, şi a sesizat Avocatul Poporului pentru neconstituţionalitatea prevederilor legale prin care se percepe cota de asigurări sociale de sănătate (CASS) din întregul cuantum al pensiilor ce depăşesc sumă de 740 lei.
Potrivit unui comunicat de presă al FACIAS transmis, luni, AGERPRES, casele teritoriale de pensii au procedat la perceperea cotei CASS de 5,5% din cuantumul total al pensiei, nu din ceea ce depăşeşte sumă de 740 lei.
'În acest fel, s-a creat o dublă discriminare: în primul rând, între pensionării care încasează o pensie de până la 740 lei, cărora nu li se deduce niciun leu din pensie, şi pensionării cu o pensie de peste 740 lei, cărora li se percepe o cotă de 5,5 % din totalul pensiei, deci şi din câtimea pentru care cealaltă categorie nu plăteşte. În al doilea rând, se creează o discriminare între pensionării ale căror pensii sunt situate în intervalul 741 - 780 lei, cărora li se percepe doar o fracţiune din cotă de 5,5 % (pentru că totalul să nu scadă sub 740 lei) şi pensionării ale căror pensii sunt situate în intervalul 780 - 999 lei, care plătesc întreagă cotă CASS', se explică în comunicatul citat.
De asemenea, FACIAS precizează că, până în prezent, pensionarii ale căror pensii depăşeau 1.000 lei plăteau CASS, dar numai pentru câtimea care depăşea plafonul de 1.000 de lei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Peste 41.000 de pensionari plătesc contribuţie de asigurări sociale de sănătate Peste 43% din pensionarii din Alba, care au o pensie de peste 740 de lei, primesc o pensie mai mică din luna ianuarie, în condiţiile în care li se reţine 5,5% pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Actualele prevederi legale nu permit restituirea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate deja reţinute Actele normative în vigoare împiedică restituirea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate deja reţinute la pensiile mai mari de 740 lei, a declarat, vineri, la un briefing de presă, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici.
Publico dezvăluie că unii români cotizează fictiv în Spania pentru a putea cere pensia minimă Autorităţile din poliţie şi de la sistemul de asigurări sociale au detectat cazuri în care mulţi cetăţeni europeni, mai ales români, simulează că muncesc în Spania, pentru a putea cere pensionarea aici, cu condiţiile avantajoase ale unei pensii minime (6.923,90 de euro pe an, în 2011), semnalează luni...
MS: În prezent, toate categoriile de pensionari - asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate Toate categoriile de pensionari din România sunt, în prezent, asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a precizat vineri Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis AGERPRES.
Medic expert în asigurări sociale din Sibiu, trimis în judecată pentru corupţie Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu l-au trimis în judecată pe Adrian Ienea, medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, sub acuzaţia de luare de mită.