Cele mai citite
 


Aparatul urinar (aparatul excretor sau sistemul urinar) este unul din sistemele esenţiale ale organismului care produce, stochează şi elimină deşeurile organismului prin urină.

Rinichi
marţi, 15 octombrie 2013 :: Stiri, Anatomie, Nefrologie, Urologie

Rinichiul este un organ pereche parenchimantos (plin), parte esenţială a aparatului excretor.

Aparatul genital (reproducator) feminin este format din gonada feminina – ovarul, ca si organ principal si calea gonorifica (calea genitala) formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin (cervix) si vulva.

Aparate si sisteme
joi, 8 ianuarie 2009 :: Anatomie

Un sistem de organe sau un aparat este responsabil pentru indeplinirea uneia dintre functiile vitale ale organismului. Nici un sistem nu poate functiona fara alt sistem.

Aparatul cardiovascular sau circulator transporta sangele in tot corpul. Funcţiile aparatului circulator sunt multiple: aprovizionarea organismului cu oxigen, substanţe nutritive, vitamine, hormoni şi eliminarea bioxidului de carbon, îndepărtarea diverselor reziduuri metabolice spre ficat (detoxificare) sau rinichi(excreţie).

Aparatul digestiv (canalul alimentar sau tractul gastrointestinal), reprezinta ansamblul de organe cu rol de a transforma fizic si chimic alimentele, in scopul asimilarii lor si de a elimina reziduurile ce nu au putut fi digerate.

Organele genitale inteme feminine si masculine sunt destinate actului procrearii. In timplu actului sexual, spermatozoizii eliberati in vagin urca prin colul uterin in uter de unde trec spre trompele uterine. 

Aparatul respirator este compus din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare si al hemostezei (schimburile de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare)

Sistemul muscular
joi, 8 ianuarie 2009 :: Anatomie

Muşchiul sau denumirea globală a muşchilor – musculatura, formează, împreună cu scheletul, sistemul locomotor. Muşchiul reprezintă un ţesut contractil format din celule musculare. Muşchiul are rol în generarea forţei animale şi a întreţinerii locomoţiei. În corpul uman se găsesc peste 600 de muschi.

Organe
sâmbătă, 1 noiembrie 2008 :: Anatomie

Organele sunt parti ale corpului ce contin cel putin 2 parti de tesut (ex.: muscular si nervos) care lucreaza impreuna pentru a indeplini o functie. Mai multe organe pot conlucra in cadrul unui sistem de organe sau aparat.

Pagina precedenta | Pagina urmatoare