CautareATENTIE

Aceste informatii au doar scop informativ si in niciun caz nu trebuie sa inlocuiasca recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu trebuie sa folositi aceste informatii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament. Medipedia nu isi asuma responsabilitatea asupra efectelor pe care le poate avea folosirea acestor informatii in alte scopuri decat au fost oferite.

IBUSINUS 200 mg/30 mg
Denumire IBUSINUS 200 mg/30 mg
Descriere Ibusinus este indicat ca antiinflamator, analgezic, antipiretic si decongestionant pentru căile respiratorii superioare si sinusuri.
Denumire comuna internationala COMBINATII
Actiune terapeutica DECONGESTIONANTE NAZALE DE UZ SISTEMIC SIMPATOMIMETICE
Prescriptie OTC - Medicamente si produse medicamentoase care se pot elibera in farmacii sau drogherii fara prescriptie medicala.
Forma farmaceutica Comprimate filmate
Concentratia 200mg/30mg
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr. film.
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod ATC R01BA52
Firma - Tara producatoare LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Autorizatie de punere pe piata SOLACIUM PHARMA S.R.L. - ROMANIA

Ai un comentariu sau o intrebare despre IBUSINUS 200 mg/30 mg ? Intreaba pe forum:  
Nume afisat:
E-mail (optional):
Intrebare:

Introduceti codul de mai sus:>> mihaela (vizitator) : ibusinus este recomandat si copiilor de 7 si 9 ani
>> dr. Oana Iordache : Nu se administrează sub 15 ani.
>> sandu elena (vizitator) : imi puteti spune daca administrare de ibusinus afecteaza alaptarea. am un bebe de 1 an si o luna si am...
>> radu (vizitator) : doza si modul de administrare
>> dr. Oana Iordache : Pt Radu. Doze si mod de administrare Adulti,vârstnici si copii în vârstã de si peste 15 ani: doza initialã...
>> dr. Oana Iordache : Pt Elena. Ibusinus nu trebuie administrat la gravide si la femeile care alãpteazã.
>> Adela (vizitator) : Maniera de promovare a produsului ,respectiv spotul publicitar,este discriminant si agresiv.Reuseste...
>> necula mihail (vizitator) : Cat costa ?
>> Dr. Vladoiu Mirela : intrebati in orice farmacie.
>> Necula : V-am cerut relatii despre medicamentul Ibusinus si dvs ma speriati ca de la acest medicament ma imbolnavesc...
Prospect si alte informatii despre IBUSINUS 200 mg/30 mg, comprimate filmate       

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

1.      DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Ibusinus 200 mg/30 mg comprimate filmate

2.      COMPOZITIA CALITATIVĂ SI CANTITATIVĂ

Fiecare comprimat filmat contine 200 mg ibuprofen si 30 mg clorhidrat de pseudoefedrină. Excipient: lactoză super tab spray-dried 108 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3.      FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimat filmat

Comprimate filmate biconvexe, de culoare bleu, având o linie mediană pe una dintre fete.

4.      DATE CLINICE

4.1     Indicatii terapeutice

Ibusinus este indicat ca antiinflamator, analgezic, antipiretic si decongestionant pentru căile respiratorii superioare si sinusuri.

Prin cele două substante active–ibuprofen si clorhidrat de pseudoefedrină, determină decongestionarea naso-sinusală si ameliorarea simptomatologiei din cadrul sinuzitelor si afectiunilor respiratorii.

Se recomandă în tratamentul sinuzitelor, rinosinuzitelor, afectiunilor respiratorii si în tratamentul simptomatic al gripei.

4.2     Doze si mod de administrare

Adulti,vârstnici si copii în vârstă de si peste 15 ani: doza initială recomandată este de 2 comprimate filmate. Dacă este necesar tratamentul se va continua cu 1 sau 2 comprimate filmate la 4 ore. Doza maximă recomandată este de 6 comprimate filmate în 24 de ore. Se recomandă ca durata tratamentului să nu depăsească 5 zile.

Copii cu vârsta sub 15 ani: nu se administrează la acest grup de vârstă.

4.3     Contraindicatii

- hipersensibilitate la substantele active (ibuprofen, pseudoefedrină ) sau la oricare dintre excipienti;

- pacienti cu hipersensibilitate cunoscută (rinită, crize de astm bronsic, urticarie, polipi nazali si edem angioneurotic) la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);

- pacienti aflati în tratament cu un inhibitor de monoaminooxidază (IMAO) sau timp de 14 zile după oprirea tratamentului cu IMAO.

Ibuprofenul nu trebuie administrat pacientilor cu următoarele afectiuni prezente sau în antecedente:

- ulcer gastric sau duodenal în evolutie;

- tulburări inflamatorii gastro-intestinale;

- lupus eritematos diseminat sau alte colagenoze;

- hemoragii gastro-intestinale;

- hemoragii cerebrovasculare sau alte hemoragii active;

- boli hematologice;

- insuficientă hepatică severă;

- insuficientă renală severă;

- insuficientă cardiacă decompensată.

Ibuprofenul nu trebuie administrat înainte sau după operatiile pe inimă.

De asemenea, Ibusinus nu se administrează la pacientii cu:

- tahiaritmii;

- hipertensiune arterială severă;

- feocromocitom;

- diabet zaharat;

- glaucom cu unghi închis;

- hipertrofie de prostată;

- hipertiroidism.

Ibusinus nu trebuie administrat la gravide si la femeile care alăptează.

Ibusinus nu trebuie administrat la copii cu vârsta sub 15 ani, la care sunt necesare alte forme farmaceutice cu concentratii mai mici.

4.4 Atentionări si precautii speciale pentru utilizare

Ibusinus poate precipita aparitia bronhospasmului la pacientii suferind de astm bronsic sau la cei cu antecedente de astm bronsic sau afectiuni alergice.

Ibuprofenul poate cauza reactii alergice severe în special la persoanele alergice la acid acetilsalicilic, inclusiv iritatii ale pielii, urticarie si nu va fi folosit la pacientii la care alte antiinflamatoare nesteroidiene au produs astfel de reactii.

În foarte rare cazuri, în asociere cu tratamentul cu AINS, au fost raportate reactii cutanate severe, unele fatale, inclusiv dermatita exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson si necroliza toxică epidermică.

Cel mai mare risc de aparitie a acestor reactii pare să fie la începutul tratamentului, apărând în majoritatea cazurilor în prima lună de tratament.

Administrarea Ibusinus trebuie întreruptă la primul semn de aparitie a eruptiei cutanate tranzitorii cutanate, leziunilor mucoase sau orice alt semn de hipersensibilitate.

Se recomandă precautie la pacientii cu insuficientă renală, cardiacă sau hepatică, deoarece functia renală poate fi deteriorată. Dozele vor fi cât mai mici posibil, iar functia renală va fi monitorizată.

Reactiile adverse pot fi minimalizate prin folosirea celei mai mici doze eficace pe o perioadă de timp cât mai scurtă.

Ibuprofenul poate cauza sângerări gastrice. În cazul vărsăturilor cu sânge, a scaunelor cu sânge sau negre, administrarea trebuie întreruptă.

Studii clinice si date epidemiologice din literatură au demonstrat că administrarea ibuprofenului, în special în doze mărite (2400 mg zilnic) si tratamentul pe termen lung poate fi asociat cu o crestere mică a riscului aparitiei evenimentelor arteriale (cum ar fi infarctul miocardic sau atac cerebral).

Se recomandă atentie (discutii cu medicul sau farmacistul) înaintea începerii tratamentului la pacientii cu hipertensiune arterială si/sau probleme ale inimii, retentie de fluide; aparitia hipertensiunii arteriale si edemelor s-au raportat în terapia în asociere cu antiinflamatoare nesteroidiene.

Deoarece ibuprofenul, ca si alte antiinflamatoare nesteroidiene, poate determina prelungirea timpului de sângerare, el trebuie utilizat cu prudentă la pacientii cu deficite intrinseci de coagulare si la pacientii aflati sub terapie cu anticoagulante.

În cazul aparitiei tulburărilor de vedere, administrarea de ibuprofen trebuie întreruptă si se recomandă efectuarea unui control oftalmologic.

Vârstnicii cu vârsta peste 60 de ani prezintă o frecventă crescută a reactiilor adverse la antiinflamatorii nesteroidiene, în special hemoragii gastro-intestinale si perforatii care pot fi fatale.

Similar celorlalte simpatomimetice, pseudoefedrina trebuie utilizată cu prudentă la pacientii cu angină pectorală, hipertiroidie, psihoză.

Este necesară supravegherea atentă a pacientilor cu tulburări de mictiune, îndeosebi vârstnicii cu adenom de prostată, datorită actiunii alfa-simpatomimeticelor asupra sfincterului vezical intern.

În caz de tahicardie, extrasistole sau greată se întrerupe tratamentul.

Medicamentul nu se recomandă în caz de rinită alergică sau vasomotorie.

Sportivii de performantă trebuie avertizati că pseudoefedrina poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Deoarece contine lactoză, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intolerantă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Asocieri contraindicate

Asocierea pseudoefedrinei cu antidepresive inhibitoare ale monoaminooxidazei (IMAO) neselective poate provoca pusee de hipertensiune arterială cu potential letal de tipul encefalopatiei hipertensive si aritmii cardiace. Datorită actiunii de lungă durată a IMAO, această interactiune este posibilă timp de 14 zile după întreruperea tratamentului cu aceste antidepresive.

Asocieri nerecomandate

Studii realizate pe animale au arătat că acidul acetilsalicilic reduce concentratia plasmatică a ibuprofen-ului.

Ibuprofenul nu va fi utilizat concomitent cu alte antialgice de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Administrarea acidului acetilsalicilic pentru atac de cord sau cerebral necesită precautie deoarece ibuprofenul poate diminua efectul acidului acetilsalicilic.

Pseudoefedrina reduce efectul antihipertensiv al guanetidinei, alfa-metildopa, rezerpină, mecamylanină, alcaloizi de veratrină.

Pseudoefedrina nu trebuie administrată concomitent cu bromcriptina, cabergolidă, lisurid, pergolid datorită riscului de vasoconstrictie si de crestere a tensiunii arteriale.

Nu se recomandă administrarea concomitentă a pseudoefedrinei cu alte medicamente vasoconstrictoare utilizate ca decongestionante nazale pe cale orală sau nazală datorită riscului crescut de vasoconstrictie.

În cazul utilizării anestezicelor volatile halogenate există risc de pusee hipertensive post-operatorii datorită pseudoefedrinei, precum si de aritmii ventriculare severe, în special la pacientii cu boli cardiace preexistente, deoarece anestezicele halogenate sensibilizează miocardul la efectele simpatomimetice.

Asocieri care necesită precautii

Ibuprofen

Administrarea concomitentă cu acid acetilsalicilic, antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi poate determina o crestere a incidentei reactiilor adverse.

Administrarea de ibuprofen în asociere cu anticoagulante sau antiagregante plachetare poate avea ca rezultat cresterea riscului de producere a fenomenelor hemoragice digestive.

Ibuprofenul poate inhiba activitatea diureticelor (diuretice de ansă si tiazide), a blocantiilor receptorilor β-adrenergici si a antihipertensivelor, precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si a beta-blocantilor.

Cresterea concentratiei plasmatice de litiu după administrarea de ibuprofen, poate fi clinic semnificativă.

Administrarea concomitentă a ibuprofenului cu doze medii si mari de metotrexat poate conduce la toxicitate severă si fatală a metotrexatului. Pacientii cu functie renală alterată pot prezenta un risc aditional de toxicitate la această combinatie, chiar si când se utilizează doze reduse de metotrexat (≤ 20 mg/săptămână).

Anumite antiacide pot creste absorbtia gastro-intestinală de ibuprofen. Aceasta are relevantă clinică în special în cursul tratamentului de lungă durată cu ibuprofen.

Deoarece AINS pot creste efectele anticoagulantelor orale de tipul warfarinei, timpul de protrombină trebuie urmărit în primele săptămâni de tratament concomitent. Ar putea fi necesară schimbarea dozei de anticoagulant.

La pacientii tratati cu zidovudină, ibuprofenul poate determina prelungirea timpului de sângerare.

Când se administrează concomitent corticosteroizi si ibuprofen, există un risc crescut de hemoragii gastro-intestinale.

Deoarece ibuprofen creste activitatea antiagregantă plachetară a ticlopidinei, se recomandă monitorizarea timpului de sângerare în timpul administrării lor concomitente.

Ibuprofenul poate creste fractiunea liberă de fenitoină, activă din punct de vedere farmacologic.

Pacientii care iau ibuprofen pentru o perioadă lungă de timp trebuie monitorizati.

Ibuprofenul poate creste concentratia plasmatică a digitalei. De aceea concentratia plasmatică a digitalei trebuie monitorizată la pacientii cu probleme ale functiilor renale sau ale inimii.

Ibuprofenul poate inhiba activitatea ciclosporinei si a trimetoprimului.

Pseudoefedrina

Efectele antihipertensive ale diureticelor pot fi reduse de pseudoefedrină, de aceea pacientii trebuie monitorizati atent dacă se doreste scăderea tensiunii în mod corespunzător.

Pseudoefedrina inhibă efectul terapeutic al beta-blocantelor, cu risc de hipertensiune arterială, bradicardie excesivă, până la producerea stopului cardiac.

Administrarea concomitentă a pseudoefedrinei cu medicamente stimulatoare ale sistemului nervos central poate determina reactii adverse (ca de exemplu nervozitate, iritabilitate, insomnii, convulsii si aritmii cardiace) prin efecte aditive, de aceea pacientii trebuie monitorizati îndeaproape.

Citratii în administrare concomitentă cu pseudoefedrina pot inhiba excretia urinară si pot prelungi durata de actiune a pseudoefedrinei.

Se recomandă precautie si monitorizare ECG la pacientii care primesc glicozidele digitalice, deoarece administrare concomitentă cu pseudoefedrină determină crestea riscului aritmiilor cardiace.

Administrarea concomitentă de levodopa creste riscul de aparitie a aritmiilor cardiace. Se recomandă reducerea dozelor de simpatomimetice.

Pseudoefedrina scade efectul antianginos al nitratilor.

Alcaloizii inhibă actiunea pseudoefedrinei prin depletia depozitelor de catecolamine.

Simpatomimeticele actionează sinergic cu pseudoefedrina si pot determina potentarea efectelor cardiovasculare si a altor reactii adverse.

Hormonii tiroidieni determină cresterea efectelor pseudoefedrinei. De asemenea, pot creste riscul de insuficientă coronariană la pacientii cu boli coronariene. Se recomandă ajustarea dozelor.

4.6     Sarcina si alăptarea

Ibusinus nu se administrează în timpul sarcinii si alăptării.

4.7     Efecte asupra capacitătii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Au fost raportate ca reactii adverse în cazul administrării combinatiei ibuprofen si clorhidrat de pseudoefedrină: cefalee, somnolentă, nervozitate, vertij, astenie, palpitatii.

Se recomandă evitarea administrării medicamentului Ibusinus în cazul persoanelor ce conduc vehicule sau folosesc utilaje.

4.8 Reactii adverse

Conform terminologiei MedDRA reactiile adverse se pot clasifica pe grupe, după frecventa lor:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente:

care afectează mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare:

care afectează mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare:

care afectează mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventă necunoscută :

care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Cele mai des întâlnite reactii adverse datorate ibuprofenului si pseudoefedrinei, sunt tulburările gastro-intestinale si cele cutanate: pirozis, anorexie, greată, vărsături, dispepsie, disconfort abdominal, diaree, ulcer activ si hemoragii gastro-intestinale.

Aparat, organ afectat

Foarte frecvente (>1/10)

Frecvente (>1/100, <1/10)

Mai putin frecvente Frecventă medie (<1/100, >1/1000)

Rare(<1/1000, >1/10.000)

Foarte rare (<1/10.000)

Tulburări hematologice si limfatice

-

-

-

trombocitopenie, agranulocitoză

anemie hemolitică, anemie aplastică, trombembolism

Tulburări psihice

-

-

iritabilitate

depresie

-

Tulburări ale sistemului nervos

-

ameteală, tinnitus

cefalee

somnolentă

-

Tulburări oculare

-

-

-

-

ambliopie toxică,

vedere încetosată,

tulburări de

cromatică

Tulburări respiratorii, toracice si mediastinale

-

-

-

bronhospasm (teren atopic)

-

Tulburări gastro-intestinale

-

pirozis, greată, indigestie, flatulentă

vărsături, dispepsie, discomfort abdominal

diaree sau constipatie

anorexie, hemoragii

gastro-intestinale,

boala Crohn, colită

(colită agravată

Tulburări hepato-biliare

-

-

-

-

icter

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

-

eritem

maculopapular,

exantem

prurit

Sindrom Stevens-Johnson

reactii de

hipersensibilitate,

soc anafilactic

Tulburări renale si ale căilor urinare

-

retentie hidrosalină

-

disurie

nefrită interstitială

acută, necroză

papilară

Tulburări ale aparatului genital si sânului

-

-

-

tulburări menstruale

-

Investigatii diagnostice

-

-

Crestere transaminaze

serice

Scadere hematocrit

4.9 Supradozaj

În cazul supradozajului pot apărea următoarele semne si simptome: vertij, bradicardie, palpitatii, tahicardie, durere abdominală, greată si vărsături, disfunctii hepatice, hiperkaliemie, acidoză metabolică, convulsii, ameteli, somnolentă, cefalee, tremor, pierderea stării de constientă, agitatie, anxietate, iritabilitate, nervozitate, insomnie, insuficientă renală, dispnee si detresă respiratorie, hipotensiune sau hipertensiune arterială.

Datorită absorbtiei rapide din tractul gastro-intestinal a celor două substante active, administrarea de emetizante sau lavajul gastric trebuie efectuate în primele 4 ore pentru a fi eficace. Cărbunele medicinal este util numai dacă este administrat în prima oră după supradozaj. Sunt necesare monitorizarea cardiacă, precum si determinarea concentratiei plasmatice a electrolitilor. Dacă apar semne de toxicitate cardiacă, se va administra propranolol intravenos.

În eventualitatea scăderii kaliemiei se va începe administrarea unei perfuzii cu o solutie diluată de clorură de potasiu. Desi pacientul poate prezenta hipokalemie, este putin probabilă pierderea foarte mare de potasiu, asfel încât trebuie evitată administrarea excesivă de potasiu. Timp de câteva ore după administrarea clorurii de potasiu se recomandă monitorizarea continuă a kaliemiei. În caz de convulsii sau delir se administrează intravenos diazepam.

5.      PROPRIETĂTI FARMACOLOGICE

5.1     Proprietăti farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: decongestive nazale de uz sistemic, simpatomimetice, pseudoefedrină în combinatii, codul ATC: R01BA52.

Ibuprofen

Ibuprofenul este un antiinflamator asemănător cu acidul acetilsalicilic. Este necesară circa o săptămână de tratament pentru a vedea dacă un pacient beneficiază sau nu de ibuprofen. Asocierea cu aspirină are efect antiinflamator scăzut. Ibuprofenul este un analgezic si antipiretic slab. Ibuprofenul are si actiune de antiagregant plachetar.

Clorhidratul de pseudoefedrină

Pseudoefedrina este un stereoizomer al efedrinei cu actiune similarã cu aceasta, dar cu efecte la nivelul SNC si de crestere a tensiunii arteriale mai reduse.

Determină vasoconstrictie locală cu efect decongestionant nazal si de drenaj sinusal.

5.2     Proprietăti farmacocinetice

Ibuprofenul

Se absoarbe bine din tubul digestiv realizând concentratie sanguină maximă la circa 45 minute (pe stomacul gol) sau 1 1/2–3 ore (după masă). Se elimină complet în 24 ore prin urină (44% ca metaboliti, 10–20% nemodificat) si prin bilă. Timpul de înjumătătire plasmatică prin eliminare este de 2–3 ore.

Clorhidratul de pseudoefedrină

Se absoarbe bine la nivelul tractului digestiv si se elimină în cea mai mare parte nemetabolizat prin urină.

5.3     Date preclinice de sigurantă

Nu sunt disponibile.

6.       PROPRIETĂTI FARMACEUTICE

6.1     Lista excipientilor

Nucleu

Lactoză super tab spray-dried

Amidon de porumb

Stearat de magneziu

Talc

Celuloză microcristalină

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Film

Opadry II Blue 85F20692:

Alcool polivinilic partial hidrolizat

Dioxid de titan (E 171)

Macrogol 3350

Talc

Oxid galben de fer (E 172)

Indigo carmin (E 132)

6.2     Incompatibilităti

Nu este cazul.

6.3     Perioada de valabilitate

3 ani

6.4     Precautii speciale pentru păstrare

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

6.5     Natura si continutul ambalajului

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

6.6     Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fără cerinte speciale.

7.       DETINĂTORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATĂ

S.C. Solacium Pharma

Calea Rahovei nr.266-268, sector 5, Bucuresti, România

8.       NUMĂRUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATĂ

3080/2010/01

9.       DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZATIEI

Decembrie 2010

10.     DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Decembrie 2010

Ai o intrebare despre acest medicament? Poti intreba aici.
Citeste si...
Fentanyl, un analgezic puternic folosit ca drog, face ravagii în Canada Fentanyl, un analgezic puternic vândut pe bază de reţetă şi utilizat ca drog, face ravagii în Canada, unde este din ce în ce mai răspândit şi care a provocat deja mai multe decese, potrivit unor avertismente difuzate de mai mulţi experţi, relatează vineri canalul internaţional de televiziune France 24...
Veninul unui şarpe rar din Asia acţionează ca un analgezic puternic, ce nu dă dependenţă (studiu) Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit că veninul unei specii rare şi foarte frumoase de şarpe din Asia de Sud-Est poate fi transformat într-un medicament analgezic ce nu creează dependenţă şi este mai eficient decât opiumul, informează Xinhua.
Scapă de simptomele răcelii cu remedii tibetane Răceli, viroze, gripe. Toate vin odată cu sezonul de tranziţie, unele mai agresive, altele cu simptome mai uşoare. Nasul înfundat, durerile de cap sau durerile musculare sunt câteva dintre semnalele pe care corpul le transmite atunci când intră în contact cu un virus.
Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decât morfina Veninul redutabilei moluşte-răpitor, melcul marin din specia 'conus geographus', ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic şi care să dea mai puţină dependenţă decât morfina, informează publicaţia franceză Le Nouvel Observateur.
Prince a murit în urma unei supradoze de Fentanyl, un puternic analgezic opiaceu (insititut medico-legal) Cântăreţul american Prince a murit în urma unei supradoze de Fentanyl, un puternic medicament analgezic opiaceu, a anunţat joi, într-un comunicat, institutul medico-legal care a efectuat autopsia.
Senatul a completat, în această săptămână, lista substanţelor interzise; include şi un analgezic puternic (sinteză) Senatorii au adoptat, în această săptămână, un proiect legislativ care completează cu alte 30 de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) lista compuşilor chimici a căror fabricare şi vânzare sunt interzise, printre acestea numărându-se şi tapentadol, o substanţă activă care este un analgezic...