suport@medipedia.ro 021.242.04.28 (Luni-Vineri: 8:00-16:30)
Unde caut?
  • Tot continutul
  • Articole
  • Dictionar
  • Forum
  • Unitati medicale

Cautare



ATENTIE

   Aceste informatii au doar scop informativ si in nici un caz nu trebuie sa inlocuiasca recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu trebuie sa folositi aceste informatii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament. Medipedia nu isi asuma responsabilitatea asupra efectelor pe care le poate avea folosirea acestor informatii in alte scopuri decat au fost oferite.

Denumire Free T3
Denumire stiintifica Triiodotironina
Alte denumiri Triiodotironina liberă, Triiodotironina Totală
Categorie Markeri endocrini
Durata 3Z
Descriere Acest test calculează cantitatea de Triiodotironină (T3) din sânge, unul dintre cei doi hormoni principali excretaţi de glanda tiroidă (celălalt hormon poartă denumirea de Tiroxină sau T4), a căror producţie este realizată pe baza unui sistem de tip feedback; când nivelul de sânge al acestor hormoni scade, hipotalamusul excretă tirotropina ce are rolul de a stimula activitatea glandei pituitare (organ de dimensiuni mici, situat sub creier şi în spatele cavităţii sinuzitei) şi de a produce şi elibera TSH.

Ai un comentariu sau o intrebare despre Free T3 ?  Intreaba pe forum:  
Nume afisat:
E-mail (optional):
Intrebare:

Introduceti codul de mai sus:



>> dr. Oana Iordache : TsH si t4 sunt in regula .T3 este usor scazut .Trebuie discutat cu endocrinolog di in functie de sim...
>> Monica Taina (vizitator) : copilul meu de 2 ani cu dermatita atopica si alergic multiplu are free T3 4.52pg/mL. ce inseamna , va...
>> dr. Oana Iordache : Daca nu scrieti valorile normale ale laboratorului nu se pot interpreta testele.
>> Corina : Buna ziua, Am facut analize pentru tiroida si am urmatoarele rezultate: TSH = 1.85 valori referinta...
>> dr. Oana Iordache : T3 este usor scazut.cred ca ar fi util sa repetati analiza peste 1 luna si daca persista modificarea...
>> Corina : Multumesc frumos!
>> dr. Oana Iordache : Cu placere!
>> Corina : Buna ziua, Am facut si analiza ATPO si TGA si am urmatoarele rezultate: ATPO = 125.9 UI/mL interval biologic...
>> dr. Oana Iordache : Testele indica o patologie tiroidiana autoimuna.
>> dr. Oana Iordache : Va trebui sa repetati testele pt functia tiroidiana periodic.
Alte informatii    

Definiţie şi caracteristici:

Acest test calculează cantitatea de Triiodotironină (T3) din sânge, unul dintre cei doi hormoni principali excretaţi de glanda tiroidă (celălalt hormon poartă denumirea de Tiroxină sau T4), a căror producţie este realizată pe baza unui sistem de tip feedback; când nivelul de sânge al acestor hormoni scade, hipotalamusul excretă tirotropina ce are rolul de a stimula activitatea glandei pituitare (organ de dimensiuni mici, situat sub creier şi în spatele cavităţii sinuzitei) şi de a produce şi elibera TSH.

TSH-ul activează apoi glanda tiroidă pentru a produce o cantitate şi mai mare de hormoni specifici, printre care T4. Acesta se găseste într-o stare relativă de inactivitate, dar urmează să fie transformat într-un hormon activ, T3, în interiorul ficatului şi al altor ţesuturi.

În cazul în care glanda tiroidă produce un exces de T4 si T3, atunci pacientul poate să prezinte simptome asociate cu hipertiroidismul, precum: nervozitate, tremur al mâinilor, pierderea în greutate, insomnia, iritare şi umflături în jurul ochilor.

Dacă tiroida produce o cantitate insuficientă a celor doi hormoni, atunci simptomele sunt asociate cu hipotiroidismul şi încetinirea activităţii metabolismului: creşterea în greutate, uscăciuni ale pielii, oboseală şi constipare. Nivelul de sânge al hormonilor poate să fie scăzut sau ridicat, din cauza deficitului sau excesului produs de tiroidă sau de TSH.

Aproximativ 99,7% din T3 este legată de o proteină (primarily thyroxine-binding globulin but also several other proteins), iar restul cantităţii este liberă. Se pot efectua teste separate pentru a masura fie cantitatea totală de T3 (legată şi liberă) sau cantitatea liberă a hormonului.

Ce indică:

Testul T3 ajută la evaluarea functionalităţii glandei tiroide şi se realizează pentru diagnosticarea hipertiroidismului. Atât T3 total cât şi T3 liber pot fi efectuate în cazul identificării nivelurilor anormale de TSH sau T4. T3 mai poate fi efectuat împreună cu anticorpii tiroidieni pentru diagnosticarea bolii Graves, o disfuncţionalitate autoimună şi cauza cea mai frecventă a hipertiroidismului.

Valori normale 

Eutiroidism- 3,4 - 7,1 pmol/l (2,2 - 4,6 pg/ml)

 

In 10% din cazurile de tireotoxicoza exista o crestere a FT3 chiar daca T4 este in limite normale. in aceste cazuri, determinarea FT3 are un rol esential in diagnostic, terapie si monitorizare.

 

Scaderea FT3 este observata la hipotiroidieni si la pacientii cu diferite afectiuni grave netiroidiene. Determinarea FT3 are un rol important in ajustarea dozelor de hormoni tiroidieni la pacientii cu terapie de substitutie.

 

Când se foloseşte:

Medicul recomandă efectuarea testelor T3 total şi T3 liber atunci când pacientul prezintă un nivel anormal de TSH şi/sau T4; când sunt identificate simptome ce sugerează existenţa hipertiroidismului; pentru monitorizarea eficacităţii tratamentului la un pacient cu hipertiroidism.

 

Copyright © 2014 Info World. Termeni si conditii.