Forum Medipedia Forum Medipedia  
 
Intrebari si raspunsuri Intrebari si raspunsuri  
 
Subiect: leziuni de demielinizare
Pagina 1 din 1912345 > >>
Autor Mesaje
Nicky (vizitator)


Avatar

--
01-09-2009 18:07 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Ce inseamna leziuni de demielinizare ? Se trateaza ?
i.c. Utilizator offline
 
Avatar
--
02-09-2009 20:33 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Inseamna tocmai cum se numesc: leziuni caracterizate prin demielinizarea filetelor nervoase. Nu cred ca e necesar sa trebuiasca sa intelegeti exact acest proces.
De tratat se trateaza toate. In privinta vindecarii este foarte important de stiut cauza.
mery (vizitator)


Avatar

--
07-01-2010 01:29 CitatCitat RăspundeRăspunde  
va rog sa ma ajutati . mi sa pus urmatorul diagnostic,, 2 leziuni de demielinizare aparent vechi infracentimetrice una in substanta alba frontal in stinga si una parietal subcortical drept. apoi,, moderata atrofie corticala difuza. cit de grav este , ce trebuie sa fac. multumesc mult.
i.c. Utilizator offline
 
Avatar
--
12-01-2010 18:22 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Acesta nu este un diagnostic ci doar o concluzie a unei examinari RMN. Trebuiesc interpretate in context clinic.
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
15-01-2010 19:20 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Leziunile de demielinizare sint de regula efectul unei microangiopatii la nivel cortical sau pe nervii periferici, ca urmare a unui accident traumatic sau ischemic, simptomatic sau asimptomatic, cu sau fara importanta patologica. DAR!!!! DESEORI astfel de microangioparii apar in infectii sistemice precum cele cu v. Epstein-Barr sau in cazul neuroborreliozei, o forma grava a borreliozei. De aceea trebuie intotdeauna corelate in context clinic.

Partea proasta a acestor afectiuni consta in faptul ca simptomatica tine de neurologie, desi boala este una infectioasa!
Adica, desi deseori neurologul n-are nici un instrument la indemana de a ajuta intr-un fel pacientul, prin nedirectionarea acestuia catre infectionist duce de fapt la agravarea simptomaticii acestuia.

@mery. In cazul acestui diagnostic RMN fara o simptomatica clara poate fi vorba de o leziune sechelara hipoxica mai veche, dar daca este asociata cu cefalee, parestezii, paralizii, sindrom vertiginos, dureri articulare, febra, PROGRESIVE, sau una din acestea, atunci, foarte sigur, v-a muscat capusa si la fel de probabil suferiti de neuroborrelioza, fapt care poate fi diagnosticat.

Ceea ce trebuie d-voastra sa faceti este sa va adresati unui parazitolog sau infectionist cu experienta: daca veniti din sud la Bucuresti este Dr. Gogoasa (parazitolog), spitalul Fundeni, iar in nord Dr. Butiurca, Sp. Boli Infectioase Tg Mures. Desigur ca or mai fi si alti doctori in Romania care cunosc in detaliu aceasta patologie, dar majoritatea de-abea acuma afla. Ca idee daca faceti testul de borrelie si obtineti rezultatul pe loc, de regula va puteti baza pe acel rezultat (in Romania) daca insa il primiti dupa o saptamana sau o luna, de regula, nu are nici o valuare.
Daca puteti, desigur ca in Budapesta aveti cea mai complexa si sigura posibilitate de diagnostic la Dr. Bozick: microscopia in cimp intunecat.

Deci in cazul simptomaticii progresive cu un astfel de RMN, primul lucru care trebuie facut este un simplu test de borrelioza, pentru diagnosticul diferentiat.

Asa cum v-a explicat si colegul/colega mea, gravitatea acestui diagnostic imagistic poate fi pusa in context clinic: daca este o forma sechelara fara nici o simptomatica, nu este ceva grav, dar indica prezenta unor fenomene ischemice cerebrale; daca se asociaza cu o clinica in modificare, progresiva este un semn de borrelioza, care este o infectie frecventa si foarte grava, netratata deseori mortala si oricum greu de tratat; daca nu-i borelioza poate fi un semn al unor alte boli foarte grave.

@nicky. Leziunile acestea de regula nu se trateaza, dar nu intodeana sint insotite de manifestari clinice. Daca vorbim de paralizii cerebrale progresive (in cadrul sindroamelor infectioase) atunci, in functie de natura procesului infectios, acesta se poate trata (dar tratamentul este extrem de greu si complicat) sau nu se poate trata (in cazul etiologiei virale) situatie in care pot duce la moartea lenta dar sigura a pacientului. Cu siguranta insa tratamentul nu se afla in mina neurologilor, chiar daca sint in competenta neurologului, ci in mina infectionistilor cu experienta.

Cu stima,
dr. Ion
mery (vizitator)


Avatar

--
18-01-2010 00:33 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Multumesc din suflet d-lui Dr. Ion si I.C. pt. raspunsuri,deoarece m-am putut lamuri asupra situatiei .Va spun cum se manifesta boala:de la inceputul lui noiembrie am ameteli de cap(mintea este tulbure ,ca la un om beat) in fiecare zi,si de la inceputul lui dec.am avutdureri mari de cap in partea stinga cu tot cu ochi.Aceeasi durere de cap cu tot cu ochi (foarte tare,caci am crezut pe moment ca mor) am avuto acum doi ani in avion.A aparut brusc,treptat in 2 zile a disparut.Stau in Italia.Am fost acasa pe 2o dec. Am fost la Dr. neurolog si mi-a dat trat.cu FLAMEXIN si PIRACETAM,si nu ma mai doare capul. Apoi am facut RMN unde mi-a gasit leziunile de demielinizare,atrofie corticala,topografie normala a structurilor mediene,fara modificari la nivelul parenchimului cerebral, sinuzita cronica maxilara bilaterala si etmoidala dreapta. Fac trat. cu CELEBREX,CEREBROLYSIN,KETANOL,fara ameliorare.Ametelile persista zilnic.Indrumatima ce sa fac . Stau in Torino(Italia).Nu am cuvinte de multumire,si-mi cer scuze.
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
18-01-2010 15:34 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Trebuie sa va adresati unui medic infectionist sa excludeti (sau sa confirmati) posibilitatea unei infectii cu borrelia. Cit despre sinuzita si aceasta trebuie tratata, sinuzita se asociaza des cu ACV, pe mai toate RMN-urile dupa ACV, apar aceste sinuzite care prin localizarea lor pot da microembolii, deci se pare ca exista o relatie strinsa sinuzita-ACV.

La imunologie trebuiesc cautati anticorpii pt. borrelia, micoplasma si clamidia, eventual si o cultura de ciuperci anaerobe din exudat, dupa care, in functie de ce gasati, se stabileste conduita terapeutica.

Cu stima,
Dr. Ion
MERY(VIZITATOR) (vizitator)


Avatar

--
19-01-2010 13:09 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimate d-le Dr. Ion ,din nou va multumesc f.frumos pt. raspuns,fiindca i-mi sunt de mare ajutor.Capusa m-a muscat acum 45-50 de ani in urma ,cind eram copil, dar in octombrie(2009) eram in padure si m-a muscat ceva de git la spate,sa umflat(nu tare) si ma durut cam 2 zile.Cred ca numai un paianjen era, nu am dat importanta.Acum caut cit mai repede posibil sa fac analizele ce m-ati indrumat,dupa care o sa va scriu din nou,si poate o sa-mi dati si un nr de cont,sa va rasplatesc efortul.Acum am 2 intrebari: 1.daca fac tratamentul pe care il am, pot face analizele? si 2. va rog explicati-mi ce inseamna ACV. Cu mult respect M.
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
19-01-2010 14:27 CitatCitat RăspundeRăspunde  
ACV = accident cerebral vascular, si nu imi datorati nimic, o fac cu placere, este doar un site de informare medicala si toti medicii care scriu aici o fac cu aceeaso placere.

Analizele le puteti face fara probleme, este vorba de anticorpii si nu sint influentati de nici un tratament, cu exceptia antibioticelor (cind insa cresc).
Exact aici este problema boreliozei: muscatura poate fi ani sau zeci de ani in urma, iar boala sa nu se manifeste. Totusi este putin probabil, daca se demonstreaza ca este borrelioza, sa o fi luat la prima muscatura de capusa, mai degraba ultima tot capusa a fost. Daca zona muscaturii a fost insotita si de un eritrem (o roseata a pielii) de vre-o citeva saptamani (destul de mare in jurul intepaturii) atunci aproape sigur este borrelia. Cind capusa musca insa rareori inoculeaza numai borrelii ci si anaplasme, piroplasme si alti protozoari si microbacterii, unele intracelulare, al caror tratament este deosebit de greu, mai ales in asociere cu borrelia. Avantajul d-voastra este ca traiti in Italia, unde posibilitatile terapeutice sint altele si prezente in fiecare oras, inclusiv Torino. De exemplu unul din antibioticele care se asociaza frecvent in tratamentul borreliozei: minociclina nici macar nu exista (nu se importa) in Romania si trebuie procurat din afara, de exemplu din Italia.

Dar aceasta este numai o suspiciune, important este de vazut rezultatele testelor si la fel de important este sa le faceti intr-un serviciu de infectioase sau parazitologie care are experienta cu asa ceva. Altfel pot iesi fals negativ. Luati legatura cu asociatiile pacientilor cu borrelie, ei va pot indruma in Italia unde sa faceti testele! De exemplu in Romania eu am avut pacienti care au fost saptamani internati in Bals si numai dupa ce au venit la Constanta au putut fi diagnosticati, adica in Romania sint doar citeva centre care dau rezultate constante bune, unul dintre acestea fiind Fundeniul in Bucuresti.

Cu stima,
Dr. Ion
mery (vizitator)


Avatar

--
28-01-2010 22:35 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimate d-le Dr. Ion, va scriu din nou.Am facut analizele: Anticorpi anti borrelia IGG -absenti, Anticorpi anti borrelia IGM-prezenti f. putin, si mi s-a cerut sa repet analiza dupa 7 zile.Problema e ca marti (26 ian.) am fact analizele si rezultatul mi l-a dat joi(28 ian) si nu stiu cit sunt de bune. Mai e o problema: la jumatatea lui decembrie am facut 6 zile tratament cu AUGUMENTIN pentru sinuzita, si s-ar putea sa fi influentat intr-un fel analizele? Fac tot posibilul cind le repet sa-mi dea rezul. in aceeasi zi. D-le Dr. am terminat trat. pe care il faceam si va spun ca ma simt un pic mai bine, o ameliorare cam de 20-30%.Mai dati-mi un sfat ce sa mai fac: analize, tratament. Va mai scriu cind repet analizele. Cu mult respect si mii de multumiri M.
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
29-01-2010 22:15 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimata doamna,

prezenta IgM antiborrelie, banuiesc ca este vorba de ELISA, certifica oarecum borrelioza, probabil cronica. Mai ales daca luam in considerare leziunile de demielinizare (probabil Borrelia afzeli) si simptomatica neurologica. In continuare este important sa aflam daca este o infectie si mai ales despre ce specii de borrelia este vorba si ce alte coinfectii sint prezente. Borrelioza rareori este o infectie cu un singur patogen, de regula se asociaza cu alti protozoari precum babesia (si aici sint mai multe specii, sau cu Ehrlichii, Anaplasme, Bartonella, micoplasma, Chlamidia samd. In primul rind va trebui sa faceti un Western Blod desfasurat pentru identificarea speciilor de borrelia si eventual microscopie in cimp intunecat pentru certitudine. Prezenta anticorpilor antiborrelie sint un martor destul de sigur pentru o infectie, uneori insa acestia nu sint prezenti chiar si in cazul infectiei. Un rezultat rapid poate fi luat in considerare, problema majora este ca uneori (si nu rareori) iese negativ, desi pacientul este purtator.

Augmentinul si antibioticele in general nu modifica in sens negativ aceste analize in sensul ca nu scad titrul de anticorpi ci din contra deseori dupa antibiotic acest titru creste, adica unele teste negative se pozitiveaza dupa antibiotic. Dar in aceasta privinta exista multe speculatii, important este de aprofundat aceste suspiciuni deorece borrelioza este o infectie grava care se trateaza foarte greu. In Augsburg exista un centru specializat in diagnosticul si tratamentul borreliozei, precis ca exista si in Italia astfel de centre; acesta de regula nu se desfasoara intr-o clinica de infectioase obisnuita ci intr-una specializata pe acest tip de afectiuni, deoarece necesita supravegere intensiva, uneori rectia la antibiotice fiind atit de puternica incit pot apare complicatii grave: Reactie Jarisch-Herxheimeir.

Sinuzita pe care o descrieti vizualizata pe RMN poate fi vorba despre o sinuzita cu ingrosare de mucoasa, nepurulenta, asimptomatica care uneori se asociaza cu imunosupresia specifica borreliozei, pornind de la chlamidia sau chiar actinomices. In acest caz Augmentinul mai mult incurca decit ajuta! Pentru aceasta se poate face o cultura de ciuperci anaerobe (actiinomicoza este iarasi o forma de sinuzita care apare des tocmai in cazul tratamentelor neadecvat de agresive ale sinuzitelor comune). Desigur ca sint numai supozitii care insa trebuiesc verificate, si tocmai datorita acestor riscuri in occident nu se recomanda antibioterapia dupa ureche ci specifica si in doze adecvate cu protectiile corespunzatoare.

Despre tratament desigur ca puteti gasi pe internet anumite directii dar va recomand strict sa nu incercati un tratament pe cont propriu, dozele de antibiotice sint mari, pe durate lungi (luni sau chiar ani) si complicatiile frecvente, astfel ca tratamentul necesita STRICT supravegere medicala, uneori chiar pe o sectie de terapie intensiva.

Detalii gasiti pe google sub cuvintele cheie Lyme, borrelioza, neuroborrelioza.

Cu stima,
Dr. Ion
mery (vizitator)


Avatar

--
30-01-2010 01:40 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Mult stimate D-le Dr. Ion, nu am cuvinte sa va multumesc, pentru cit ma-ti ajutat cu aceste raspunsuri de informare pe care a-ti binevoit sa mi le dati. Sunteti un om extraordinar, cu o bunavointa si o rabdare fara limite.Se vede acest lucru din raspunsurile pe care le dati oamenilor.Ma gindesc, citi oameni sufera de aceasta boala, si nu au habar ce au.Ar trebui de facut o campanie de informare a populatiei, intr-o scara mai larga. Eu, incerc sa fac toate analizele ce mi-ati spus, si o sa va tin la zi cu toate rezultatele. Cu mult respect si multumiri,fara limita. M
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
31-01-2010 15:25 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Aceste campanii se fac si populatia in tarile "civilizate" este foarte bine informata despre pericolul legat de capuse. In Germania nu cred ca exista o farmacie sau cabinet sau institutie publica in care sa nu se atentioneze despre pericolele iminente legate de contactul cu capusa si despre conduita in astfel de cazuri. In tarile in curs de "civilizare" desigur ca este mai greu atit o campanie de informare cit si una de diagnosticare, deoarece diagnosticul este anevoios, precum stiti deja, extrem de scump iar tratamentul este un supliciu atit pentru medic cit si pentru pacient, de costuri sa nu mai vorbim.

Desigur ca multi sint posesorii unei borrelii, dar asta nu inseamna ca fac boala, uneori n-apuca s-o faca, dar asa din ce vad eu cred ca pe borrelia, micoplasma si toate acestea din categorie, afectarea ar trebui sa depaseasca 10% din populatie nordeuropeana, doar ca nu sint diagnosticati.

Problema insa este alta, daca ne gindim ca numai o parte dintre purtatori fac boala, iar numarul posesorilor asimptomatici mult mai mare este decit al celor cu manifestarii, daca mai spunem si ca un tratament corect citeva zeci bune de mii de euro costa, cam ce stat ar avea interesul sa-si rupa gitul cu aceasta problema, adica sa investeasca milioane de euro in screening (sa-i caute pe toti) si apoi miliarde de euro in tratament! de unde atitia bani?
A recunoaste neuroborelioza ca si maladie cu o extindere considerabila poate arunca Europa intr-o noua criza. Asa ca la ora actuala numai putini care sint implicatii in tratamentul borreliozei pot avea si o idee despre extinderea ei. Ceea ce se face este macar pe cei cu simptomatica sa ii putem indruma spre centre terapeutice unde pot, sau nu, scapa de borrelia.

Asa ca va ginditi bine: sint foarte multi cei care sufera de aceasta boala, dar iarasi nu orice cefalee sau sindrom vertiginos este o borrelioza, poate fi si o actinomicoza sau micoplasmoza. Important este sa cautam in spatele fiecarui simptom ce ar putea fi prin eliminarea suspectilor principali, incet dar sigur, pina cind aflam exact despre ce este vorba. Dupa care ne putem pronunta si asupra tratamentului. In fond esecul unui tratament nu-i altceva decit esecul medicului, asa ca, precum zice neamtul: "cine vindeca are dreptate"

Desigur ca este si pentru medic mult mai usor sa administreze nurofen intr-o cefalee decit sa ne-apucam sa facem tot felul de teste, unul mai scump ca si celalalt, dupa care sa aflam ca poate nici macar nu avem posibilitatea de a trata pacientul. Dar aici consta diferenta intre o clinica sau alta.

Cu stima,
Dr. Ion
mery (vizitator)


Avatar

--
17-02-2010 16:12 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimate D-le DR. Ion, am facut toate analizele,am si rezultatul,dar nu mai stiu cum sa va explic acest rezultat.Singura solutie ar fi sa va trimit un fax,sa vedeti singur aceste rezultate,bine inteles daca sunteti Dv. deacord.Cind mi-ati raspuns la primul mesaj,nu stiam nimic de Dv. dar am zis; ACEST OM ESTE UN DR. EXTRAORDINAR DE BUN,apoi tot cautind,am aflat multe lucruri care mi-au confirmat gindul. Am nr. de fax de la Centrul din Constanta, si daca o sa fiti deacord , va trimit acolo. Eu,oarecum va multumesc din suflet pt. toate raspunsurile date pina acum. Cu mult respect M.
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
18-02-2010 00:13 CitatCitat RăspundeRăspunde  
N-aveti pentru ce, o fac cu placere si oricum medipedia este un forum serios si cred de viitor!
Puteti sa le faxati fara probleme, sau sa postati aici pe forum interpretare, desigur daca doriti.

Cu stima,
Dr. Ion
mery (vizitator)


Avatar

--
21-02-2010 23:00 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimate D-le Dr.Ion, v-am trimis rezultatul analizelor prin fax. Dupa ce o sa le vedeti, va rog daca vreti,mai indrumati-ma ce sa mai vac, si daca e necesar sa vac aceste sedinte de hiperbara. Cu mult respect si multumire M.
Gheorghe Sfaiter (vizitator)


Avatar

--
20-03-2010 00:36 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Buna seara,
Stimate D-le Doctor, in unor stari anxioase, cu senzatii de vertij si chiar cu pieredere de echilibru(intr-un singur caz), am facut o investigatie craniana Angio-RMN al carui diagnostic este: "Multiple leziuni ischemice cronice milimetrice, localizate cortico-subcortical bilateral fronto-temporo-parietal". Va rog daca sunteti amabil sa-mi spuneti ce inseamana asta, si ce ar trebui sa fac.
Cu recunostinta,
Gheorghe Sfaiter
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
22-03-2010 17:31 CitatCitat RăspundeRăspunde  
@mery
analizele trimise nu arata o posibila infectie cu Borrelia sl, de aceea ar trebui sa va adresati unui serviciu experimentat pentru a analiza sau exclude si alte posibile infectii, respectiv pentru a ajunge la un diagnostic.
@Gheorghe Sfaiter
Un examen RMN fara un examen clinic are o importanta redusa. important este sa cautati raspunsurile intr-un serviciu de neurologie, iar daca acestea nu sint satisfacatoare desigur ca puteti extinde investigatiile si in cadrul altor specializari. Ceea ce este descris pe RMN este posibil sa nu aiba nici o legatura cu simptomatica descrisa.
zamfira (vizitator)


Avatar

--
24-03-2010 05:07 CitatCitat RăspundeRăspunde  
va rog sa imi spuneti si mie cum se numeste Centrul din Constanta, un nr de tel.
Aida (vizitator)


Avatar

--
24-03-2010 07:05 CitatCitat RăspundeRăspunde  
CENTRUL DE MEDICINA HIPERBARA SI A SCUFUNDARILOR CONSTANTA

Str. Sabinelor nr. 33
Constanta 900690

Tel./fax: + 40241.511.022
+ 40241.511.050
Mobil: + 40766.724.906
+ 40767.555.856

http://www.medipedia.ro/Spitaleclin...RILOR.aspx
Pagina 1 din 1912345 > >>
Citeste si:

Răspuns rapid
toggle
  Nume afişat:
Subiect:
Conţinut:

Introduceti codul de mai sus:

Trimite
Prin publicarea acestui mesaj confirmati ca ati citit si sunteti de acord cu termenii si conditiile Medipedia: Termeni si conditii
Active Forums 4.2
NOT LICENSED FOR PRODUCTION USE
www.activemodules.com