Forum Medipedia Forum Medipedia  
 
Intrebari si raspunsuri Intrebari si raspunsuri  
 
Subiect: leziuni demielinizante si sinuzita maxilara stg
Pagina 1 din 212 > >>
Autor Mesaje
alistaralina Utilizator offline


Avatar

--
04-03-2010 18:51 CitatCitat RăspundeRăspunde  
buna ziuna, am si eu o problema si am nevoie de ajutor; mama este cea care are probleme si anume in vara anului 2009 a inceput sa aiba o usoara "apasare" pe ochi, in plus avea momente cand vedea in ceata si ameteli, nu am facut nimic, crezand ca este mult prea obosita (pentru ca a avut o perioada grea) si ca odihnindu-se aceste simptome vor disparea, dar din pacate nu au disparut; in toamna mama a facut un mic acv; nu a fost internata si a primit tratament acasa plavix, anxiar, sistar (deoarece a avut colesterolul mare) si cerebrolizin cate 10 injectii timp de 3 luni, in acest timp mama are aceleasi simptome dar mult mai puternice: ameteli, apasare pe ochi. A fost si internata la neurologie unde i s-au administrat medicamente pentru ameteli si anume metroclopramid, sicovit b, memotal; a facut si un RMN si concluziile au fost: leziuni demielinizate vasculare fronto-parietale bilaterale si sinuzita maxilara stg. Ideea e ca mama a iesit din spital dar se simte tot la fel de rau, si nu stim ce sa mai facem caci neurologul a spus ca a facut tot ce trebuia. va multumesc
i.c. Utilizator offline
 
Avatar
--
10-03-2010 12:24 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Medicul a facut tot ce putea face. Leziunile cerebrale sunt secundare acidentelor vasculare anterioare. In privinta metelilor acestea vor putea disparea odata cu trecerea timpului sau chiar sa persiste.
Pentru problema cu ochii va recomand o evaluare oftalmologica.
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
29-05-2010 01:28 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Sindromul vertiginos (ametelile) asociate cu tulburari de vedere si leziuni de demielinizare, alaturi de sinuzita poate fi un indiciu de borrelioza, deseori asociata cu toxoplasmoza si clamidioza. Un test elisa poate confirma sau exclude prezenta acestor infectii.
mitroi lorena (vizitator)


Avatar

--
26-10-2010 20:03 CitatCitat RăspundeRăspunde  
pe langa leziuni,am sinuzita maxilara bilateral si fronto-etmoidala dreapta
ce inseamna ,va rog
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
26-10-2010 21:25 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimata Doamna,

faptul ca aveti leziuni de demielinizare poate avea o semnificatie grava, in contextul unei simptomatici progresive, sau poate insemna o leziune veche sechelara, adica fara o gravitate deosebita. ADICA trebuie interpretat in context clinic daca exista o problema si cit de grava este. IN NICI UN caz insa nu veti gasi pe internet raspunsul concret la intrebarile Dvs ci in cadrul unui consult clinic.

Sinuzita in general inseamna o infectie a mucoasei sinusale. INSA sinuzita descoperita pe RMN (adica acea ingrosare de mucoasa) fara o clinica semnificativa este DE REGULA un diagnostic GRAV!

Sinuzitele pot fi ceea ce cunoasteti de regula, adica colectii purulente ale sinusurilor date de bacterii obisnuite care de regula au o evolutie benigna, adica se trateaza cu antibioticele obisnuite, conform antibiogramei exudatului. Este insa importanta o antibioterapie tintita in sensul alegerii antibioticelor si a dozelor corespunzatoare patogenilor, altfel, adica o antibioterapie agresiva, cu spectru larg, creaza conditii insamintarii mucoasei lezate cu actinomices, ceea ce duce la actinomicoza.

Actinomicoza este o sinuzita, de regula asimptomatica, care se evidentiaza prin ingrosarea mucoasei sinusale, dar nu provoaca colectii purulente. Gravitatea acesteia consta in diagnosticul greoi (culturi de ciuperci anaerobe, care nu prea se efectueaza in Romania) si a tratamentului dificil. Solutia terapeutica o constituie oxigenarea hiperbara, dar aceasta este scumpa si rara.

De asemena sinuzita poate fi data si de o serie de microbacterii precum chlamidia sau micoplasma, de fapt paraziti intracelulari care provoaca infectii sistemice, dar care pot avea si manifestari la nivelul unor mucoase precum cea sinusala.

Gravitatea acestor infectii rezulta din caracterul lor generalizat. In plus stau la baza multor sindroame autoimune, a sindromului vertiginos si prin epuizarea sistemului imunitar maresc gravitatea infectiilor bacteriene, altfel usor de tratat. De altfel cam asa se manifesta micoplasmoza prin infectii repetate greu de tratat, care de fapt se trateaza greu datorita deficitului imunitar ce determina reinfectarea si reaparitia diverselor infectii.

Un alt tip de sinuzite este cel cu polirezistenti. O antibioterapie nespecifica si subdozata poate duce la aparitia rezistentei la principalele clase de antibiotice a patogenilor comuni. De asemenea infectii nosocomiale pot genera sinuzite greu de tratat cu arsenalul comun. In astefl de cazuri sinuzita poate fi trarta cu oxigen hiperbar, de altfel singura metoda de a scapa de polirezistenti.

Si sinuzitele banale pot fi tratate cu oxigen hiperbar, ca de altfel orice infectie bacteriana sau micotica, dar terapia fiind complicata si scumpa desigur ca se prefera antibioticele, respectiv interventia chirurgicala. Oricum in cazul sinuzitelor, compresia si decompresia obligatorie in hiperbara inlocuieste chirurgia, deschizind sinusurile (in cazul sinuzitelor purulente) iar oxigenul; hiperbar are un efect antibiotic direct atit extracelular cit si intracelular.

Cu stima,
dr. Ion

Sinuzitele mai au insa un alt prost obicei, si anume pot duce la aparitia sindromului antifosfolibidic, o vasculita, iar prin localizarea lor pot crea reactii inflamatorii, sau chiar infectii la nivel central (cerebral) cu afectarea structurilor nervoase. Se pare ca exista o legatura strinsa intre aceste sinuzite si riscul de aparitie al accidentului cerebral ischemic, oricum pe seama lor apar ceea ce este cunoscut ca accident ischemic tranzitoriu.

De aceea este deosebit de important ca aceste sinuzite sa fie tratate si cel mai bine specific, altfel pot da in timp o multitudine de probleme, chiar la distanta.

Chlamidiozele si micoplasmozele sint infectii greu de tratat de regula, dar se pot trata atit cu antibiotic (poliantibioterapie subdozata de durata) sau cu oxigen hiperbar sau cu combinatii intre cele doua terapii.
mitroi lorena (vizitator)


Avatar

--
27-10-2010 21:17 CitatCitat RăspundeRăspunde  
va multumesc mult
ca sa fiu mai clara,la rezultatul RMN-ului scrie astfel:
-patru imagini milimetrice (3-4mm)in substanta alba frontal bilateral si parietal stang,in izosemnal T1,hipersemnal T2,FLAIR,fara priza de contrast-leziuni demielinizante cronice
-ventriculi simetrici la linia mediana,cu talie normala
-spatii lichidiene extracerebrale normale
-colectii lichidiene in trasinusale,maxilar bilateral,fronto-etmoidal drept,septate,in hiposemnal T1,FLAIR,hipersemnal T2,cu priza de contrast septala si periferica-sinuzita cronica acutizata

Doresc doar sa ma informez daca exista un tratament si nu e chiar asa periculos
Durerea de cap persista si ametelile de asemenea.
Va multumesc foarte mult pentru promptitudinea de care dati dovada
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
28-10-2010 12:29 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimata doamna,

pe langa faptul ca este deosebit de greu de a da sfaturi pe internet deoarece nu putem investiga contextul clinic esential in a aprecia evolutia unei afectiuni, imaginile RMN pot constitui un semnal de alarma, dar nu intotdeauna trebuie sa aiba si o corelare clinica. Din ce descrieti dvs. inteleg ca pe RMN sunt leziuni de demielinizare, de asemenea apare o sinuzita purulenta, insotita de dureri de cap si ameteli.

In functie de caracterul simptomaticii descrise poate fi vorba despre o sinuzita banala ce trebuie investigata, care sa stea la baza simptomaticii descrise. Investigati patogenul care genereaza aceasta infectie, tratati-l specific, dupa care daca simptomatica dispare, problema poate fi considerata rezolvata, daca nu dispare, atunci ne gandim la posibilitatea unor infectii sistemice, paraziti intracelulari sau microbacterii. Tratamentul, desigur ca se face in functie de patogenul care genereaza aceasta infectie, probabil o bacterie, iar in functie de antibiograma se poate alege o schema terapeutica competenta.

Cu stima,
Dr. Ion
mitroi lorena (vizitator)


Avatar

--
28-10-2010 13:11 CitatCitat RăspundeRăspunde  
va multumesc din suflet
azi am fost diagnosticata cu anemie,mi s-a dat glubifer si acifol
deci nu mai trebuie sa ma sperii cu rezultatul de la RMN,e doar o anemie care se trateaza
oricum va multumesc
Dr. Ion Utilizator offline
 
Avatar
--
28-10-2010 21:02 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Stimata Doamna,

faceti tratamentul prescris dar daca simptomatica nu se imbunatateste cautati ce v-am explicat. Anemia nu este cauza problemelor Dvs, este tot o problema, deoarece anemia nu produce nici o data leziuni de demielinizare, dar de exemplu BABESI sau BARTONELA sau HEMOBARTONELA (care este o micoplasma), TOATE produc atit anemie cit si leziuni de demielinizare. Poate ca n-ar fi rau sa va adresati unui medic sa va faca un frotiu cu picatura groasa si sa excludeti si aceste infectii.

Nu stiu daca aveti sau nu asa ceva, dar cu siguranta NU de la anemie aveti leziunile de demielinizare, ci alta este cauza, care trebuie investigata.

Cu stima,
Dr. Ion
mitroi lorena (vizitator)


Avatar

--
29-10-2010 20:35 CitatCitat RăspundeRăspunde  
va multumesc mult
am sa merg luni la un medic
o seara placuta
alina (vizitator)


Avatar

--
29-10-2010 21:39 CitatCitat RăspundeRăspunde  
buna seara.am facut o pareza faciala stanga care s-a instalat treptat si in urma controlului am facut un rmn cerebraliar rezultatul este: leziuni de demielinizare rotund ovalare avand caractere incerte si sinuzita maxilara stanga,ce inseamna?va multumesc
mitroi lorena (vizitator)


Avatar

--
01-11-2010 16:12 CitatCitat RăspundeRăspunde  
analiza frotiu sanguin
segmentate neutrofile 71
limfocite 21
monocite 8

am fost din nou la neurolog si mi-a zis ca am avut doar o criza de lipotimie,de ce fac asa caz
va rog din inima,ati putea sa imi dati adresa dvs. de email pentru a va trimite o copie a rmn-ul,ceea ce contine cd-ul?
poate imi puteti fi de folos
mi s-a spus ca sunt alte cazuri care necesita urgente,nu ca mine
va rog,ajutati-ma
elena m.(vizitator0 (vizitator)


Avatar

--
01-11-2010 22:22 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Buna seara1Va rog din suflet,ajutati-ma cu un sfat competent,domnule doctor!
Fiica mea de 26de ani,acuza dureri de cap.Ea avusese cu 2ani in urma un accident de masina si a fost diagnosticata cu fractura de coloana prin tasarea discului intervertebral(fara rmn).A stat pe plan tare 3luni,a purtat un corset Boston si...era bine!
Cand au intervenit durerile de cap am facut un RMN si rezultatul a fost urmatorul:
-fara leziuni endocraniene recent constituite;
-rare (2-3)leziuni milimetrice paracalosale drepte(adiacente corpului ventriculului lateral drept)in hipersemnal T2/FLAIR,cu aspect de leziuni demielinizante nespecifice-de integrat clinic-SM?;fara leziuniencefalice infratentoriale;spatii lichidiene periencefalice si sistem ventricular cu dimensiuni in limitele varstei;
-artere endocraniene principale cu flux normal;artera cerebrala posterioara stanga de tip fetal(emergenta din ACI stanga)
-structurile liniei mediene in pozitie normala;-mica inchistare lichidiana decliva in sinusul maxilar stang.
I s-au facut si alte analize ale sangelui ,la Fundeni(borrelia,...0si ne-au spus ca sunt bune.
Medicul neurolog i-a dat ca diagnostic:MIGRENE si i-a prescris Topamax.Ne-a recomandat sa repetam RMN-ul la un an.
L-am repetat si acum ,dar nu la acelasi spital.Stiu ca am gresit!Rezultatul este urmatorul:
-se mentine practic nemodificata leziunea pericalosala dreapta in hipersemnal T2 si FLAIR,hiposemnal Ti,fara restrictie de difuzie;(erau 2-3 leziuni la cealalta.Nu le-a vazut?De ce spune ca se mentine nemodificata leziunea?)
-se mentin modificarile de semnal ,datorate fluxului lichidului cefalo-rahidian,situate in vecinatatea cornului occipital al ventriculilor laterali;-sistem ventricular simetric,cu dimensiuninormale,situat pe linia mediana;
-se mentine colectia lichidiana inchistata,situata antero-inferior,la nivelul sinusului maxilar stang.
Ce parere aveti?Ce ne indrumati sa facem?
Dr. Petre Utilizator offline
 
Avatar
--
08-11-2010 18:08 CitatCitat RăspundeRăspunde  
-pentru alina (vizitator): Pareza faciala poate avea legatura cu acele leziuni darl sunt foarte sumar descrise pentru a ma putea orieta catre o anumita patologie. Cu siguranta acele imagini trebuiesc vazute si de un medic neurolog pentru a fi integrate in context clinic asociat cu datele analizelor de laborator.

-pentru elena m.: Atat leziunile RMN in sine cat si simptomtologia (cefaleea) sunt putin specifice pentru Scleroza multipla. Faptul ca initial o parte din acestea s-au vizualizat iar apoi nu, tine mai degraba de calitatea si puterea aparatului RMN. Leziunea de demielinizare nu este deloc caracteristica numai sclerozei multiple, iar aspectul RM secundar acestor leziuni poate sa apara in foarte multe boli care nu sunt prin definitie demielinizante. Oricum nu cred ca ar trebuii sa va faceti griji, daca medicul a avut criterii clinice pe baza carora a stabilit diagnosticul de Migrena cel mai probabil si leziunlei vizibile pe RMN sunt in acelasi context. O reevaluare neurologica periodica (la un an, daca nu apare nimic nou) este obligatorie.
elena m. (vizitator)


Avatar

--
10-11-2010 19:24 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Va multumesc mult pentru raspuns!
Adrian Utilizator offline


Avatar

--
22-11-2010 22:28 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Buna seara,

Avand dureri interoare de cap am efectuat un RMN si in timpul evaluarii mi sa- cerut sa accept sievaluarecu substanta de contrast. Concluziile sunt leziuni demielinizante cu aspect IRM nespecific ce vor fi interpretate in context clinic neurologic si sinuzita maxilara stanga.
Inlobul frontal stg subcortical si parieto-occipital bilateral subcortical si profund se pun in evidenta cateva imagini rotunde infracentimetrice vizibile cu moderat hipersemnal T2 si FLAIR. Leziunile nu sunt inconjurate de edem, au o distributie antomica aleatorie nu capteaza substanta de contrast paramagnetica si in secventele de difuzie nu au un aspect acut sau activ.
Nu se pun in evidenta alte procese expansive, leziuni hetero-intense sau zone de priza de contrast cu aspect patologic vizibile infra sau supratentorial.
Sistem ventricular simetric cu dimensiuni normale situat pe linia mediana.
Relief cortical simetric cu aspect normal.
Acunulare fluida cu nivelhidroaeric la nivelul sinusului maxilar stg.
Cere este pct dv de vedere si ce evaluari / tratament considerati ca tb sa urmez.
Multumesc frumos,
Dr. Petre Utilizator offline
 
Avatar
--
22-11-2010 23:27 CitatCitat RăspundeRăspunde  
-pentru Adrian: Cati ani aveti? Mai suferiti si de altceva?
Adrian (vizitator)


Avatar

--
23-11-2010 20:08 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Am 46 de ani.
In general sunt sanatos, am avut o usoara hipertensiune (14/9, 15/10) compensata medicamentos cu Prestariun 2,5 mg/ zi si 1 Aspenter , mai iau Omega 3 pt un colesterol total de 217, cu valoarea LDL peste limita si o mica Hernie de disc fara indicatie chirurgicala.
Sunt o persoana activa si nu am avut probleme deosebite.
RMN-ul l-am facut din proprie initiativa in urma durerilor de cap periodice (in general dimineata cand ma trezesc).

Multumesc frumos
Dr. Petre Utilizator offline
 
Avatar
--
24-11-2010 00:29 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Imi este greu sa imi fac o parere despre RMN in conditiile in care nu il vad eu. Leziuni infracentimetrice pot fi de 9mm care ar avea o semnificatie clinica cat si de 1mm, care mai putin. Nu cred ca e ceva serios dar un examen neurologic se impune.
Adrian (vizitator)


Avatar

--
24-11-2010 20:59 CitatCitat RăspundeRăspunde  
Unde va pot gasi sau contacta?
Pagina 1 din 212 > >>
Citeste si:

Răspuns rapid
toggle
  Nume afişat:
Subiect:
Conţinut:

Introduceti codul de mai sus:

Trimite
Prin publicarea acestui mesaj confirmati ca ati citit si sunteti de acord cu termenii si conditiile Medipedia: Termeni si conditii
Active Forums 4.2
NOT LICENSED FOR PRODUCTION USE
www.activemodules.com